Domino Day, 1998-

lapkričio 7, 2008

king of the hill

Domino Day (Domino diena ) yra diena, kai siekiama pasiekti pasaulio rekordą, didžiausiu nukritusių domino kauliukų skaičiumi. Šis projektas kiekvienais metais organizuojamas Endemol , Olandijoje. Komandos vadovaujamos pagrindinio vadovo Robin Paul Weijers kiekvienais metais bando siekti pasaulio rekordo.

Pirmoji Domino diena vyko Olandijoje 1986 metais. Tada buvo pastatyta 1 250 000 domino kauliukų, iš kurių nukrito 755 836. Kita Domino diena vyko 1988 metais taip pat Olandijoje, jos metu nukrito 1 328 101 kauliukai iš 1 500 000. Tada Domino diena buvo nerengiama beveik 10 metų su įvairiais niuansais – japonai rengė su kinais ir Pietų Korėja. Iš pradžių buvęs tik pramoginę prasmę turintis projektas vėliau buvo susistemintas ir aiškiai nubrėžti projekto tikslai ir vykdymas. Taip atsirado šiuolaikinė Domino diena, kurios gimimas yra 1998 metai Leeuwarden mieste Olandijoje. 5 praėjusios Domino dienos vyko šiame mieste toje pačioje FEC-Halle WTC-Expo salėje.

Domino diena turi tradiciją, kad pirmąjį domino kauliuką nuverčia kokia nors įžymybė. Paminėsiu keletą: pirmaisiais 1998 metais tai padarė Linda de Mol , 2000 – Lionel Richie, 2001 – Kylie Minogue, 2004 – Shania Twain, 2005 – Anastacia ir 2007 pirmąjį kauliuką nuvertė Katie Melua .

Komanda statymo susideda iš maždaug 90 paauglių. Dizaino kūrimas užima apie metus, o komanda pastato per maždaug 2 mėnesius. Domino diena turi taip pat tradiciją kiekvienais metais domino kauliukus statyti pagal tam tikrą temą. Taip kiekvienais metais pastatomi nesikartojantys objektai. 2005 metais tema buvo „Nesibaigianti istorija“, 2006 – „Music in motion“, 2007 – „Falling into Life“. Statyme naudojami ne tik domino kauliukai bet ir įvairūs su tema susiję atributai: piešiniais, lėktuvėliai, žaisliniai laivai, puodukai ir kt. Domino kritimo metu būna taip pat užduočių, kurias turi įvykdyti keli žmonės iš komandos. Užduotis būna pastatyti tam tikrą kiekį domino kauliukų tam tikroje vietoje per tam skirtą laiką, kad krentantys kauliukai galėtų nuversti kuo daugiau kauliukų. Praėjusiai metais labai daug kauliukų buvo nenuversta būtent dėl to, kad nebuvo atliktos užduotys.

Šiais 2008 metais Domino diena vyks 14 lapkričio penktadienį. Bus pastatyta 4,5 mln. Domino kauliukų tame pačiame FEC-Halle WTC-Expo centreir bus bandoma pasiekti rekordo, kuris praėjusiais metais pirmą kartą per Domino dienos istorija tapo neįveiktas, dabar jis yra – 4 079 381 domino kauliukai. Šiemet švenčia Domino diena savo dešimtmetį, todėl tema pasirinkta „Celebrating 10 years of Domino Day- Breaking more World Records than ever“. Tai yra šių metu Domino dienos moto.

Šiame projekte dalyvauja vaikai iš daugelio Europos šalių. Kiek teko stebėti šį šou tai atrodo visus kartus mačiau ir Lietuvos atstovus, gaila kad lietuviškoje žiniasklaidoje nieko nebūna paminėta apie tai.

Taigi pasižymėkite kur galite lapkričio keturioliktą ir nepraleiskite šio įspūdingo reginio. Aš pats Domino dienos jau nepraleidžiu gal penkti metai. Domino diena visada rodoma per RTL vokiečių kanalą ir ORF austrų. Po to taip pat atsiranda keletas torrentųJ

Komentarų: 3 to “Domino Day, 1998-”

  1. linaz Says:

    As irgi statau kartais, tik as is vizitiniu korteliu kurios supakuotos mazdaug po 15-20vnt ir pas mane kiekiai mazesni, dabar turiu ~130 tu pakeliu vizitiniu :)
    ….
    Bet ten kur jie stato, tai turbut tos kaladeles sveria koki 300g, nes kazin kas butu jei kas nors is tu statytoju netycia uzkliutu ir nuverstu visas kaladeles.

  2. kikiszs Says:

    Ten įprastos domino kaladėlės, jie yra apmokomi iš pradžių ir paskui etapais stato, kai pastato vieną objektą uždeda tokia mažytę užkardą, kad negalėtų jau iki to objekto prieit griūtis. Siūlau pažiūrėti ir paskui pabandyti pastatyti iš vizitinių:)

  3. Evaldas Says:

    Man užtenka iš kortų ką nors pastatyt, kad kantrybė dingtų :) Bet šiaip tai patinka pažiūrėt, kai prasideda masinis griuvimas.