Mission to Mars, 2000

gruodžio 2, 2008

mission to mars

Mission to Mars (Misija į Marsą) yra Brian de Palmos režisuotas filmas apie pirmą žmonių kelionę į Marsą, kurios metu įvyko keletas nelaimių. Tai žinoma yra fantastinis sci-fi filmas. Bet filmo kuriamas turinys atrodo tikroviškas ir neperspaustas. Filme suvaidino tokios žvaigždės kaip: Don Cheadle , Tim Robbins , Gary Sinise ir kt.

Filmas prasideda visų kosmonautų išleistuvių vakarėliu. Po to greitai peršokama jau į vėlesnį laiką, kai keli kosmonautai yra nusileidę Marso paviršiuje ir atlieka tyrimus. Ten Dono Cheadle herojaus vadovaujami astronautai atranda, kad Marso paviršiuje yra neaiškus objektas, tarsi ledo viršūnė ir jie nutaria tą objektą apžiūrėti. Nuvykus prie objekto atsitinka keistas dalykas, visi išgirsta keistą garsą o jam nutilus atsiranda sūkurys, kuris vieną astronautą įsiurbia, kitą užmuša, o trečiasis lieka palaidotas po didelę krūvą akmenų. Tada prasideda pagrindinis veiksmas. Iš išsikapsčiusio astronauto gavę žinutę kosmonautai esantys pagrindinėje sotyje, pasiunčia papildomą misiją į Marsą. Nuvykę astronautai randa gyvą, sveiką Don Cheadlio herojų ir jie kartu nusprendžia išsiaiškinti ką tas objektas reiškia….

Nors filmas iš kritikų susilaukė daugiau neigiamų įvertinimų, kaip ir iš žiūrovų, bet ne visi taip mano. Prancūzų kritikai filmui davė labai gerus įvertinimus. Filmas kainavęs 100 mln. dolerių uždirbo 111 mln. dolerių. Pats pažiūrėjęs filmą nesupratau kodėl visi duoda vidutiniškus įvertinimus, nes mano nuomone filmas bent jau vizualiai labai gerai atrodo. Paskaitęs apžvalgas supratau, kad daugelis iš šio filmo reikalavo labai daug… Žiūrovai ir kritikai ši filmą vertino pagal sci-fi (kūriniai pagrįsti moksline fantastika, juose vaizduojami spėjamieji ateities mokslo ir technikos laimėjimai, todėl viskas kas vaizduojama turi būti realu, realiai atrodyti ir pagal logikos taisykles ) etalono kartelę. Daugelis neigiamų atsiliepimų buvo apie silpnas saugumo taisykles kosminiuose laivuose ir pan. Perskaičiau daug ir labai nepagrįstų atsiliepimų.

Filmas tikrai taikosi i sci-fi, bet nemanau, kad tai buvo pagrindinis kūrėjų tikslas. Šiame filme iškyla žmogiškumo klausimai ir pan. Filmą teko matyti 720p rezoliucijos kokybe, todėl man jis paliko labai gerą įspūdį, bet ne vien dėl vaizdo. Kadangi filmą turėjau su kūrėjų komentarais, tai paklausiau ir jų. Jie labai smulkmeniškai aiškino, kodėl viena scena taip pavaizduojama, o kita kitaip. Manau daugelis paklausę jų komentarų būtų filmui davę žymiai didesnius įvertinimus. Pradžioje esanti scena kai mažas valdomas robotukas keliauja per Marso paviršių, parodo žymiai daugiau….. kaip ir kitos scenos. Marso peizažas bei jame esantis paviršius buvo vaizduojamas pagal tikros planetos atitikmenis. Taip pat daugelis kitų elementų buvo vaizduojama atsižvelgiant į tikrumą, logiškumą: kosminio laivo aplinka, netgi spalvoti permatomi ekranai kosminiuose laivuose ir taip kaip astronautai žiūri į juos buvo vaizduojama labai detaliai, tiksliai be menkiausių nukrypimų nuo realybės. Tokių smulkmenų labai, labai daug, kurių žiūrėdamas filmą net nepastebėtum, o kai klausai komentarus atrodo logiška.

Filmas yra labai detaliai atvaizduotas, pagal visas taisykles. Ir manau tikrai nenusileidžia kitiems sci-fi kosminės tematikos filmams. Daugelis neigiamų apžvalgų pastebėtų trūkumų, buvo klaidingi. Žinoma filme ir man kai kas pasirodė keista, buvo truputi „scenario lacks“, bet tai tik kelios smulkmenos, kurios tokiam filmui tikrai atleidžiamos. Beje pati filmo pagrindinė idėja, kuri atskleidžiama gale, man nepatiko ir mano nuomone yra nerealistiška:) bet tai jau mano subjektyvi nuomonė, nors man idėja ir nepatiko, aš labai maloniai žiūrėjau filmą ir norėjau pamatyti kaip kiti interpretuoja žmonijos atsiradimą, ateivius. Tai buvo kūrėjų sugalvota idėja ir nuomonė, kurią aš gerbiu.

Vertinu: 7/10

IMDB: 5/10

Komentarai išjungti.