The Orphanage, 2007

vasario 17, 2009

The Orphanage, 2007

The Orphanage (Prieglauda, Orfanato, El) buvo vienas tokių filmų, kurio neketinau pasižiūrėti. Bet pamatęs eilinį gerą atsiliepimą apie filmą, įtraukiau jį į sąrašą. Iš pradžių nenorėjau jo žiūrėti, nes asocijavosi man su Pano labirintu (fantastinis ir dar ispaniškas :) ). Bet kaip sakiau prisiverčiau pasižymėti ir pažiūrėjau. The Orphanage yra ispaniškas siaubo filmas. Jame pagrindinius vaidmenis atlieka Belén Rueda (Laura ), Fernando Cayo (Karlosas ) ir Roger Príncep (Simonas ).

Filme pasakojama, kaip sutuoktinių pora Laura ir Karlosas atsikraustę į naują namą su įsūniu Simonu susiduria su įvairiomis problemomis. Laura ir Karlosas persikelia į buvusią prieglaudą, kurioje pati Laura užaugo. Ten ji ketina įkurti nedidelius prieglaudos namus. Tvarkydamasi naujuose namuose Laura susirūpina Simonu, nes šis bendrauja su įsivaizduojamais draugais. Lyg to dar nebūtų gana Laurą aplanko keista socialinė darbuotoja Benigna, kurią kitą naktį po jos vizito Laura užtinka sandėliuke, bet Benigna sėkmingai pasprunka.
Laura norėdama kuo greičiau pradėti rūpintis kitais vaikais surengia vakarėlį vaikams ir pakviečia Simoną, bet jis atsisako. Antrą kartą kviesdama Simoną, Laura jo neranda. Ji pamato vieną iš Simono įsivaizduojamų draugų – Tomą. Tomas ją pastumia ir uždaro vonios kambaryje. Išvaduota iš vonios kambario Laura pradeda ieškoti Simono, kurio neranda… Bet Laura nenuleidžia rankų ir toliau įvairiausiom priemonėm bando surasti Simoną.

The Orphanage startavęs Kanų filmų festivalyje, susižėrė daugybę apdovanojimų vėliau. Šį filmą labai teigiamai įvertino tiek Amerikos, tiek Europos kritikai. New Line Cinema netgi nusipirko teises į kino perdarymą. Filmas yra neblogas, perteikiantis visą slogią atmosferą. Tai vienas geresnių siaubo filmų, nufilmuotas labai gražiose ir kartu bauginančiose vietose. Filmas nėra toks geras kaip Kiti , bet turi savo šarmo. Kituose buvo geriau sugalvota ir išplėtota idėja, šiame filme pradžia buvo daug žadanti, bet galas man pasirodė banalokas. Vis dėlto filmas bandė sekti Kitų pėdomis ir jam tai neblogai pavyko, filmo pabaiga taip pat  intriguojanti… The Orphanage yra verta pažiūrėti, nepaisant kelių scenarijaus trūkumų, tai yra labai stilingai padarytas siaubo filmas.

Vertinu: 8/10

IMDB: 7,7/10

Komentarų: 5 to “The Orphanage, 2007”

  1. Mantas Says:

    Geriausias kada nors mano matytas siaubiakas :)

  2. Eugenijus Says:

    Jau siunčiuosi :]

  3. vjusta Says:

    O man jis nepatiko. Pernelyg nuspėjama ir ištempta.

  4. kikiszs Says:

    Sutinku, kad labai kokybiškai padarytas filmas. Mano vertinimas 8 reiškia, kad verta pažiūrėti:)
    Iš tiesų žiūrėjau ir galvojau, kad laisvai tokį gali Lietuvoje padaryti :) Klaipėda, Nida, Šventoji, seno dvaro scenas galėtų atskirai filmuoti iš išlikusių dvarų Lietuvoje:) Būtų super filmas :) Arba idėja kitam kokiam filmui, kad paimtų tas vietas kur Neregėtoj Lietuvoj yra:)

    Toliau spoileriai
    Vjusta, abejoju ar supratai filmą. Filmo gale paaiškinama, kad dvasių ten buvo minimumas, jos neturėjo beveik jokios įtakos bildenimams ir kt. dalykams. Pats Simonas paslėpė visus daiktus ir tada pastūmė Laurą į vonią, su kauke, kurią rado rūsyje, tada nubėgo į rūsį ir laukė Lauros. Bet kai Laura išsivadavo ir nuėjo ieškoti žibintuvėlio į sandėliuką, ji pastūmė iškritusius pastolius, kurie užtrenkė rūsio duris, taip Simonas mirė. Bildenimai, kurie paskui buvo, buvo keliami Simono.
    Na jeigu taip manei, tai esi labai protinga:) aš galvojau viskuo kaltos dvasios ir kad paskui Simoną atiduos jos kai Laura suras ir paprašys savo prizo – noro :) Plius šis filmas laimėjo 30 apdovanojimų, kai kur jo reitingas 100 procentų:) Vjusta matyt dieną žiūrėjai, kai aplinkui zujo žmonės.

  5. vjusta Says:

    Aš ta supratau. Ir tikrai panašiai maniau, nes idėja panaši jau į kitų matytų filmų 😀