An American Crime, 2007

sausio 19, 2009

An American Crime, 2007

Tai viena labiausiai sukrečiančių mano matytų dramų, apie tikrai įvykdytą nusikaltimą – Silvijos Likens kankinimą ir nužudymą. Filmas paremtas tikrais faktais ir labai tiksliai, pagal eiliškumą juos atvaizduoja. An American Crime (Amerikietiškasis nusikaltimas) parodo tikrai įvykusią istoriją Indianapolio mieste 1965 metais, kuomet keliaujančių cirko darbininkų dukteris Sylvia (16 metų) ir Jenny sutiko pagloboti laikinai Gertrūda Baniszewski, vėliau kankinusi ir nužudžiusi Sylvią su savo bei kitais kiemo vaikais.

An American Crime atidarymas buvo "2007 Sundance filmų festivalyje", kuriame kritikai labai išgyrė Silvios vaidmenį atlikusią Ellen Page (Juno ), bei Gertrūdos vaidmenį atlikusią Catherine Keener . Catherine Keener už šį vaidmenį buvo nominuota Emmy bei auksinių gaublių apdovanojimuose. Šis filmas buvo numatytas šleisti tiesiai – į – DVD, bet pasirodė anksčiau TV ekranuose, taip sulaukdamas daugybės gerų atsiliepimų, iš kurių vienas buvo ir New York Times.

Amerikietiškasis nusikaltimas padalintas į dvi laiko plotmes. Pirmoji rodo Gertrūdos ir kitų vaikų teismą, o jiems liudijant grįžtama į praėjusį laiką, kai buvo kankinama Sylvia. Kaip jau minėjau cirko (karnavalo) darbininkų dukteris priglaudusi Gertrūda, dėl pinigų trūkumo ir dėl savų rūpesčių – turi septynis savo vaikus, pradeda nesivaldyti ir vis labiau išsilieti ant seserų. Sylvia yra apkaltinama nebūtais dalykais ir baudžiama. Iš pradžių bausmės būna žodinės, vėliau perėjusios į fizines, tokias kaip cigaretės užgesinimas į mergaitę, ar dar žiauresnes…. Po dar vieno išgalvoto Silvijos nusižengimo ji yra smarkiai nubaudžiama ir įmetama į rūsį. Rūsyje Gertrūdos vaikai atsivesdami draugų ir pažįstamų pradeda visaip šaipytis iš Silvijos, ją kankinti. Vienas iš kankinimų buvo Silvijos kūne išraižyti nešvankūs žodžiai su karšta viela. Pagal tikrus faktus kankinimai tesėsi apie tris mėnesius, kol galų gale Gertrūda su vaikais bandydama Silviją nuprausti, pastebi, kad ji nekvėpuoja, tada Gertrūda paliepia vienam iš vaikų iškviesti policiją. Atvykus policijai Silvijos sesuo policininkui sukužda "Išvežkite mane iš čia ir aš viską papasakosiu".

Filmas buvo labai gerai įvertintas žmonių, žiniasklaidos. Nors filmo biudžetas tebuvo 2 mln. dolerių, pavyko sukurti labai įtikinamą atmosferą, prie to prisidėjo ir gera vaidyba. Iš pradžių buvo parodoma, kad Gertrūda nebuvo tokia bloga, taip iš anksto nenuteikiant žiūrovo, o tik vėliau, kai istorija po truputi buvo rutuliojama. Kaip jau sakiau tai viena šiurpiausių istorijų ir viena tragiškiausių mano matytų dramų. Šis filmas labai įtraukė ir sukėlė tokius pačius, netgi nemalonesnius jausmus kaip ir Mantui . Mantas matė tos pačios istorijos kitą filmą, bet jie maždaug vienodi. Po filmo pagalvojau, kad gal būtų geriau jeigu bučiau nežiūrėjęs, nors filme buvo pavaizduota ne visi šaipimosi būdai, kokie buvo įvykdyti Silvijai… sukrečiantis filmas.

Šaltiniai: wikipedia.org ir wikipedia.org/Gertrude

Vertinu: 10/10.

IMDB: 7,4/10

Komentarų: 2 to “An American Crime, 2007”

  1. Mantas Says:

    Mačiau ir American crime, ir The girl next door. Ir emocijos lygiai tokios pat žiūrint abu filmus :(

  2. Vytautė Says:

    Po filmo pagalvojau, kad gal būtų geriau jeigu bučiau nežiūrėjęs.

    Man lygiai tokius pat jausmus sukėlė, paskui irgi galvojau, kad galbūt geriau būčiau nepamačius.
    Ištiesų labai žiarus filmas, ir dar kai paremtas tikrais faktais, tai išvis..