universe in a nutshell

Praeitą savaitgalį nusprendžiau nusipirkti knygą ir taip save pamaloninti už laiku nuveiktus darbus:) Pastaruoju laiku ypač daug girdint apie lhc ir esant mano didelėms simpatijoms filmui Big Nothing , nusprendžiau paskaityti ką nors iš Styveno Hakingo. Wikipedia parodė, kad numeris pirmas knyga, po kurios Hakingas tapo įžymus yra A Brief History of Time . Labiau pasiskaitinėjęs nudžiugau, kad knyga tapo bestseleriu užsienyje ir net keturis metus išsilaikė Londono Sunday Times bestselerių sąraše. Taigi nebuvo abejonių, kad bestseleriu tapusi knyga užsienyje bus išversta ir į lietuvių kalbą….

Na aplankius keletą knygynų, knygos kompiuteriai nerado. Tada aplankiau dar vieną, vieną didžiausių. Ten kaip tik buvo užlūžę kompiuteriai ir moterėlė paklaususi apie ką knygą, padėjo jos man ieškoti. Šalia lentynų buvęs vyras sužinojęs ko ieškau pasakė, kad ši knyga nebuvo išleista į lietuvių kalbą, o tik vienas išverstas jos skyrius buvo patalpintas kažkokiame žurnale. Taigi apžiūrėjęs likusias knygas pamačiau, kad yra kita Styveno Hakingo knyga "Visata riešuto kevale"(The Universe in a Nutshell), ją ir nusipirkau.

Šioje knygoje pasakojama apie Visatos kilmę, bendras jos savybes ir tolesnę raidą, galimybę numatyti ateitį ir grįžti į praeitį. Bandymus sukurti Visko teoriją. Knyga sudaryta iš 222 psl. 7 skyrių. Knyga iliustruota labai aiškiai bei gražiai, joje yra daug iliustracijų. Pasakojama kalba, lengvai suprantama paprastam žmogui, nes ši knyga ir buvo orentuota į paprastą žmogų. Joje pasakojama apie galimybę sukurti laiko mašiną, juodasias skyles, visatos įdomybes. Ši knyga yra laimėjusi 2002 Aventis premiją. Tikrai nuostabi knyga su nuostabiomis iliustracijomis. Siūlau visiems paskaityti ir sužinoti kodėl negalima sukurti laiko mašinos ar kodėl ir kaip susidaro juodosios skylės.

Šią knygą perskaitęs parsisiunčiau A Brief History of Time ir taip pat A Briefer History of Time audio knygą su naujomis iliustracijomis. Pastaroji knyga yra koreguota pirmosios variantas.

Vienas komentaras to “Stephen Hawking, Visata riešuto kevale”

  1. viasatosx Says:

    Energija atsiranda iš nieko, materija susidaro iš energijos. Tai galima paaiškinti. Niekas, tai ilgos juostos, kurios yra begalinio ilgio. Viena juosta traukia savo kaimynes ir toje vietoje, kurioje juosta įlinksta, susikuria bangelė. Ta bangelė yra neutrali energija. Energija ir niekas yra nematomi, energija matoma tik, tada, kai yra tam tikro dažnio. Niekas neturi dažnio, o neutrali energija vibruoja žemu dažniu. Kai energijos bangelė susidaro nieke, ji iš juostos ištrūksta ir ten susidaro tarpelis. Tarpelis iškart užsitraukia, nes juosta yra begalinė ir kaip pasakojau juostos traukia viena, kitą. Kiekviena juosta begalinė ir jų yra begalybė. Pvz. Erdvė sudaryta iš trijų matmenų. Juostų ilgis eina į viršų, plotis yra juostų eilė, o aukštis juostų, elių eilė. Panašu, į kubą sudaryta iš devinių stačiakampių, tik čia viskas tesiasi į begalybę. Juostos traukdamos viena, kitą, išvibruoja juostas ir ištrūksta energija. Oras yra energijos daryniai (atomai), iš energijos sudarytos dalelės naudoja neutralią energiją. Todėl negalima manyti, kad tarp materijos gali susikurti energijos dariniai, kai energija pastoviai naudojama.
 Visatos atsiradimas:
1) Iš nieko juostų susidaro neutrali energija. Kadangi energijos tarpusavį, turi trauką, jos spaudžiasi į vieną tašką. Jos spaudžiasi tol, kol tarpai, tarp jų pasiekią plotį, tokį kaip tarp nieko juostų ir energija nebegali daugiau spaustis. 

2) Tas susispaudęs taškas yra universalioji jėga, dėl energijų susispaudimo, jos susiliejo ir taip atsiranda šilumos energija, bei šviesos energija ir dar daug kitų energijų. Kai tam tikros energijos atsirado įvyko didysis sprogimas ir karštis krito. susidarė iš energijos į skiltis panašios dalelės, kuriose yra iš neutralios energijos sudaryti labirintai. Iš vienos pusės įeina energija, pereina pro labirintus ir susidaro kitokio dažnio energija. Ta energija suteikia dalelei savybes ir išvaizdą. Paskui iš skilčių, su skirtingomis energijomis susidarė įvairios dalelės ir antidalelės. Bet gavosi, taip, kad dalelių buvo dauigiau negu antidalelių. Antidalelės anihiliavo susidurę su dalelėmis ir išsiskyrė skirtingų dažnių energijos ir liko dalelės. Ir dabar tuščiose, ar kur yra labai mažai materijos, kurioje yra skyltis naudojančios neutralią energiją erdvėse, nieke išsiskiria neutrali energija ir susidaro įvairios dalelės, bei antidalelės. Visata pliačiasi, dėl to, kad atsiranda, tam tikro dažnio energija, kuri, tarp kitų energijos darinių sukuria stumimą, o kaip pradžioje pasakojau yra ir traukos jėgos, tarp energijų. Neutrali energija traukia, ji yra žemo dažnio, o yra ir priešingybė, kuri stumia energiją, tai aukšto dažnio energija. Čia yra panašu į magnetizmą, tik magnetizmas skiriasi, tuo, kad jo saveikoje dalyvauja dalelės, kurios turi skiltį kuri išskiria sunkesnės materijos traukimo energiją ir ten priešingybė traukia stumentį, o tarp energijų traukia, ar stumia jas pačias, o ne materiją. Energijos savybė priklauso, nuo jos dažnio įlinkimo, per atstumą, nėra tokios energijos, kurios bangelė būtų tiesi, ir visos tos bangelėr riboto ilgio, o niekas gali būti begalinio ilgio ir tiesus. Vieno dažnio energijos atsakingos už šviesą, kitos už spalvą, o dar kitos už fizikos sąveikas, visų dažnių energijos atsiranda, liejantis neutralioms energijoms. Energijos gali būti įvairių ilgiu ir dažniu, tik negali būti begalinio ilgio ir suprantama, negali būti begalinio dažnio, nes reiktų begalinio ilgio ir per daug susispaustų vietos, tarp vingių. Jei žmogus mokėtų pakeisti skiltyse esančius labirintus, tai laibai ištobulėtų elektronikos pramonė ir būtu įmanomos kelionės laike. Taliau apie visatos atsiradimą: vėstant visatai išliko medžiaga o, ne antimedžiaga. Susidarė protonai iš kvarkų, kai po tris iš jų sujungė už jungimą atsakingos energijos. Taip susidarė ir neutronai ir daug kitų dalelių, tik nesijungė leptonai, tokie, kaip elektronai, nes jų dalelę sudaro tik viena iš skilčių sadaryta dalelė. Vėliau susidarė medžiaga, tai yra atomai. Ir medžiaga telkėsi į kamuolius, už tai atsakinga gravitacijos energija. Šia energiją sukuria skiltys vadinamos gravitonais, kurie yra aukštyn, ar žemyn kvarkuose. Gravitacija, tai energija kuri traukia visą materiją link savęs. Iš tų besitraukenčių kamuolių susidaro žvgaigždės ir t.t

 Kiekviena dalelė gali turėti, nuo vienos skilties iki daugybės, bet ne iki begalybės. Viskas sudaryta iš energijos. Vienintėliai du dalykai kurie yra begaliniai, tai visatų skaičius ir nieko matmenys. Energija visada egzistavo, egzistuoja ir visada egzistuos.